Кои програми за бизнеса тръгват в началото на 2023

Ново оборудване, машини или собствен ВЕИ с батерии - това са само част от възможностите за модернизация на фирмите с европейски средства

Над 1 млрд. лв. от европейските фондове ще са достъпни за българските фирми в първите 6 месеца на тази година

  • Грантове за над 1 млрд. лв. тръгват към бизнеса след три години на почти пълна суша.
  • За част от схемите обаче ще трябва да се изчака, тъй като са в режим „уточняване на критериите“.
  • Огромният интерес може да доведе до бум на проекти и значително натоварване на оценителите.

След три години на почти пълна липса на европейско финансиране през 2023 българския бизнес отново ще има достъп до множество различни схеми за подпомагане и грантове за инвестиции, съобщава Капитал. Това, от една страна, е добре – на фона на кризите, войната и пазарната несигурност фирмите поне на теория ще могат да повишат конкурентоспосбността си и да спестят енергийни разходи с помощта от Брюксел. Но, от друга, изминалите три години показаха, че българските компании се справят изключително добре и без евросредствата, които исторически винаги са отивали към сравнително малка група избрани и са създавали условия за корупция.

Плановете са в първите шест месеца на годината от Министерството на иновациите и растежа да отворят за кандидатстване общо седем процедури за над 1 млрд. лв. Част от финансирането идва по линия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), друга – по новата програма „Конкурентоспособност“. Финансиране ще има и по новата програма за научни изследвания, иновации и дигитализация.

Повече подробности по темата четете в capital.bg.

Коментарите са затворени.