Решенията на ТЕЛК ще важат до явяване на хората с увреждания на комисия за ново преосвидетелстване

Министърът на здравеопазването да може да финансира дейности в областните многопрофилни болници, предвиждат приети на първо четене промени в Закона за лечебните заведения

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за хората с увреждания, свързани с проблемите с Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Законопроектът, внесен от Деница Сачева (ПГ на ГЕРБ-СДС) и група народни представители, беше гласуван единодушно от парламента.

Измененията регламентират, че решенията на ТЕЛК ще важат до явяване на хората с увреждания на комисия. Законодателната промяна е мотивирана с множеството жалби на ощетени хора с увреждания поради изтекли срокове на техните решения на ТЕЛК и съществено забавяне от средно шест месеца на новите такива, уточниха вносителите. С предложения проект се търси решение на проблемите със забавянето на органите на медицинската експертиза и невъзможността хората с увреждания да упражняват правата си, посочи Деница Сачева. По думите й особено сериозен е проблемът за гражданите, чиито решения от ТЕЛК са изтекли след 30 юни 2022 г., които остават без средства и без социална подкрепа.

Министърът на здравеопазването да може да финансира дейности в областните многопрофилни болници, предвиждат приети на първо четене промени в Закона за лечебните заведения. Измененията бяха единодушно гласувани от Народното събрание.

Измененията се отнасят до областните многопрофилни болници, които имат особено място в националната система на здравеопазването, с водеща роля в обезпечаване здравето на голяма част от населението в 28-те области на страната, посочи при представянето на мотивите на вносителите проф. Костадин Ангелов (ПГ на ГЕРБ-СДС). Той отбеляза, че тези болници имат редица незадължителни за останалите лечебни заведения задължения, сред които обезпечаването на дейности, свързани със съдебна медицина, патоанатамията, приема на здравнонеосигурени спешни пациенти и др.

Народното събрание прие на второ четене изменения в Закона за устройство на територията и в Закона за специалните разузнавателни средства. По предложение на Христо Терзийски от ПГ на ГЕРБ-СДС парламентът изслуша служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ за задържането на лице, заподозряно в организиране на терористична дейност на територията на страната.

(Пресцентър на НС

)

Коментарите са затворени.