Народното събрание реши да бъде закрито държавното предприятие „Държавна петролна компания”

Народното събрание реши да бъде закрито държавното предприятие „Държавна петролна компания”. Решението беше взето единодушно, със 190 гласа.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, които предвиждат закриването на държавното предприятие. Направените анализи сочат, че съществуването на „Държавна петролна компания” е напълно необосновано от гледна точка защита на държавния интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България, се посочва в мотивите на вносителя – служебния Министерски съвет. В тях се отбелязва, че участието на държавното предприятие на свободния пазар на горивата не е обусловено от идентифициран „провал“ на пазара, който да налага държавна намеса.

В срок от седем дни от влизането в сила на закона министърът на икономиката и индустрията открива процедура по ликвидация, освобождава членовете на Управителния съвет, назначава ликвидатор и определя възнаграждението му, гласува парламентът.

С други приети текстове се определи, че съхраняването и опазването на военновременните запаси ще се извършва от Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ или ще се възлагат от нея чрез договори на търговци и организации, определени от агенцията на конкурсен принцип.

Във времето за парламентарен контрол на въпроси на народни представители отговориха министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на образованието и науката Галин Цоков и министърът на здравеопазването Христо Хинков.

(Пресцентър на НС)

Коментарите са затворени.