Русенец, практикуващ във Варна, стана „адвокат на годината“

На церемонията по обявяването на юрист на годината присъстваха министърът на правосъдието Цецка Цанева, която връчи наградата на „Юрист на годината”, председателят на НС Цвета Караянчева, която обяви носителят на приза „Млада кантора на годината”. Сред гостите беше и шефът на спецпрокуратуррата Иван Гешев и преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер на България Георги Близнашки.

38-годишният юрист Петър Николов е големият победител в 10-тото юбилейно издание на ежегодния конкурс на сайта „Правен свят” „Юрист на годината“. Той е роден в Русе, но практикува във Варна. Минути след като беше награден, каза че не е очаквал такова огромно признание.

За свои значими успехи той смята знаковото дело срещу Министерския съвет за златните концесии и процеса за тайната на осиновяването.

Сподели, че когато започнал да работи като адвокат, си обещал да помага безвъзмездно на хора, които имат нужда от защита, но нямат възможност да платят за защита в съда. Такъв е случаят на Даниела Колева от Сливен, на която през 2016 г. социалните отнемат трите й деца и ги настаняват в различни приемни семейства. Днес Даниела има четвърто дете, а семейството й е настанено в общинско жилище. И макар битките в съдебната зала да са трудни, адвокатът е убеден, че съдът е честен и истината винаги възтържествува.

Ето и останалите победители в различните категории:
„Кантора на годината” – „Гугушев и партньори”
„Дело на годината” – „Седем осми” АД срещу „Глобал вижън” ООД
„Нотариус на годината” – Весела Ивчева
„Частен съдебен изпълнител на годината” – Стоян Якимов
„Млада кантора на годината” – Адвокатско дружество „Константинова и Ковачев”

Повече подробности по темата четете тук.

 

Вашият коментар