Трибуналът в Хага пристига на посещение у нас по покана на Сотир Цацаров

823774_375_282_4x3По покана на главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров на 20 ноември 2014 г. на тридневно официално посещение у нас пристигат президента на Международния наказателен съд (МНС) Санг- Хюн Сонг , главния прокурор на МНС г-жа Фату Бенсуда и българския съдия в МНС г-жа Екатерина Трендафилова, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата.

 

 

В програмата са предвидени срещи с председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, с президента на Р България г-н Росен Плевнелиев, с министър-председателя г-н Бойко Борисов, с членове на Висшия съдебен съвет.

Съдия Сонге президент на Международния наказателен съд от 11 март 2009 година и е преизбран за нов тригодишен мандат на 11 март 2012 година.

Съдия Сонг (1941г.) има богат практически и академичен опит в областта на управлението на съда, гражданското и наказателното производство и доказателственото право.

От 1972 г. в продължение на повече от тридесет години преподава като професор по право в Университета в Сеул. Изнасял е лекции и като гост професор в редица юридически факултети, включително Харвард, Университетите на Ню Йорк, Мелбърн и Уелингтън.

Съдия Сонг започва кариерата си като юрист  в Корейската армия и по-късно продължава като адвокат в адвокатска кантора в Ню Йорк. Бил е член на Консултативния съвет към Върховния съд и  Министерството на правосъдието на Корея. Като такъв, той е ръководил инициативи за реформиране на националната система за съдебни спорове и системата на наказателното правосъдие и по-специално на Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, съдебните правила при наказателно-процесуалното правосъдие и системата на затворите. Съдия Сонг има богат опит в  областта на международното право и по специално на международното хуманитарно право. Съосновател е на Центъра за правна помощ на жените и Фондацията за деца болни от левкемия в Сеул, както и президент на УНИЦЕФ – Корея.

Прокурор Фату Бенсудаот Гамбия е избрана с консенсус за главен прокурор на Международния наказателен съд от Асамблеята на държавите – участнички на 12 декември 2011 година и полага клетва на 15 юни 2012 година.

Г-жа Бенсуда е участвала в преговорите за Договора за икономическа общност на Западноафриканските държави (ECOWAS), Парламента и Трибунала на ECOWAS. Била е делегат на конференциите на ООН по превенция на престъпността, срещите на министрите по правата на човека на Организацията за африканско единство и представител на Гамбия на заседанията на Подготвителната комисия за Международния наказателен съд.

Г-жа Бенсуда притежава магистърска степен по международно морско право.

Съдия Екатерина Трендафиловае избрана за съдия в Международния наказателен съд на 11 март 2006 г. за срок от девет години от групата на Източноевропейските държави. Като съдия в МНС е председателствала съдебните заседания при делата за Централноафриканската република и Република Кения, както и при делата: Прокурорът срещу Жан-Пиер Беба Гомбо; Прокурорът срещу Уилям Руто и Прокурорът срещу Франсис Мутуара.

Преди да започне работа като съдия, Екатерина Трендафилова е била съветник към  Министерството на външните работи по въпросите за създаването на Международния наказателен съд. Работила е като експерт в Министерството на правосъдието и Парламента на Република България, където е била ръководител на направлението по наказателно право в Консултативния съвет по законодателство към председателя на Народното събрание.

От 1998г. до 1999г. е председател на работната група, която подготвя реформата на Наказателно процесуалния кодекс в съответствие с европейските и международните стандарти за ефективно правораздаване и защита на правата на човека.

От 1992 г. до 1994 г. е представител на България в Комисията на ООН по превенцията на престъпността и наказателното правосъдие. Член е на Съюза на българските юристи и Съюза на българските учени. Професор е по наказателно право в Софийския университет. Има богат опит в областта на наказателното право, наказателно-процесуалното право, международно наказателно право и правата на човека. Публикувала е редица разработки в областта на хуманитарното право, международното наказателно-процесуално право и конституционното право.

Вашият коментар