НЗОК промени методиката за направления

NewsВече няма да се налага личните лекари и специалистите да искат разрешение от Националната здравноосигурителна каса, за да отпускат допълнително направления. Това стана ясно след проведено този следобед извънредно заседание на Надзорния съвет на институцията, от което става ясно, че лекарите ще могат да използват 10% допълнително над заложените им стандарти.

 

След извънредното си заседание, Надзорният съвет на касата прие предложението на управителя на институцията д-р Пламен Цеков заложеният брой направления да могат да се надвишават с 10%, без да се иска разрешение за това. По-рано през деня д-р Цеков обяви предложението си като основен акцент на предстоящото за тогава заседание: „Отпадане на ограничението за 10 процента, за които личните лекари и специалистите трябва да искат разрешение, за да могат да ги използват. Следобед ще го представя на надзорния съвет. Няма да бъдат връщани. По закон нито една болница, която е сключила договор с НЗОК, не може да връща пациенти“.

Преди седмици в интервю за Дарик Диана Чинарска от Управителния съвет на Българския лекарски съюз предрече криза с направленията в резултат от невъзможността лекарите свободно да надвишават посочените им ограничения. Тогава Чинарска предупреди, че съществува реалната опасност след 15 март личните лекари да закачат на вратите на кабинетите си бележки, че повече направления няма: „Миналата година имахме право да надвишаваме с 10% този лимит без да бъдем санкционирани. Тази година тези условия отпадат. Ние нямаме право 10% да надхвърляме, а за да си поискаме, трябва да получим одобрението от Касата, което няма как да се получи в кратък период от време“.

Следващото редовно заседание на Надзорния съвет на касата предстои да се проведе в началото на месец март.

 

Източник Dariknews.bg

Вашият коментар