Европейската комисия удвои средствата за справяне с бежанската криза в Европа

bejanciЕвропейската комисия одобри голям пакет от незабавни оперативни, бюджетни и правни мерки за справяне с бежанската криза в Европа. Действията на ЕК са в рамките на предложения през май Европейски дневен ред за миграцията. Комисията отдели нови 1,7 милиарда евро за подпомагане на страните членки, които са най-засегнати от бежанската криза, както и за увеличаване на хуманитарната помощ и за работа в подкрепа на сирийските бежанци в страните от Близкия изток, в които са намерили убежище, съобщават от пресцентъра на Комисията у нас.

 

С днешното решение средствата, отделени за политиките по миграцията и предоставянето на убежище в бюджета на ЕС, достигнаха 9,2 милиарда евро, в това число:

– 4.5 милиарда евро бяха планирани за миграционни въпроси в бюджета първоначално, включително за операции по спасяване на бежанци в Средиземно море, настаняване, преместване, установяване, хуманитарни помощи и др.

– 1.2 милиарда евро за нови мерки обявени през май и септември 2015 г.

– 1.8 милиарда евро в специален фонд за подпомагане на Африка (обявен през септември 2015 г).

– 1.7 милиарда евро, предложени днес.

Пълен списък на предложените днес мерки и отделените за тях средства ще намерите тукhttp://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5700_bg.htm .

Комисията одобри днес и започването на 40 процедури срещу 19 страни членки за нарушение на европейското законодателство в областта на приложението на Общата европейска система за предоставяне на убежище. Европейското законодателство в тази област се състои от пет директиви: за предоставянето на убежище; за условията в центровете за приемане на бежанци; за признаване на квалификациите; за вземането на пръстови отпечатъци; за връщане на получилите отказ.

Срещу България има три процедури за нарушения в прилагането на директивите за предоставянето на убежище, за условията в центровете за приемане на бежанци и за признаване на квалификациите.

Пълен списък на одобрените днес процедури  ще намерите тук http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5699_bg.htm .

Коментарите са затворени.