ВКС окончателно оправда Октай Енимехмедов за опит за убийство на Доган

33031-Court_HammerОктай Енимехмедов окончателно е осъден на три и половина години затвор за хулиганство и за закана с убийство към Ахмед Доган, но е и оправдан по обвинението, че е опитал да убие почетния лидер на ДПС. Това реши състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател Татяна Кънчева, докладчик Лидия Стоянова и Бисер Троянов, който остави в сила решението на апелативния съд.

 

 

Финалът на делото дойде 2 години и 3 месеца след случая от 19 януари 2013 г., когато на националната конференция на ДПС в НДК Енимехмедов изскочи на трибуната, насочи газов пистолет към главата на Ахмед Доган, който в онзи момент изнасяше реч, и се опита да стреля. Пистолетът обаче засече, а делегати събориха Енимехмедов на земята и му нанесоха жесток побой.

Веднага след нападението той бе задържан и остана в ареста повече от година, докато не приключи делото на първа инстанция, след което съдът му наложи „домашен арест“. Това означава, че от наложеното окончателно наказание на Енимехмедов ще бъде извадено времето, през което той е бил в ареста и под домашен арест. Така в крайна сметка ще бъде в затвора за не повече от година и три месеца.

Енимехмедов можеше да получи много по-тежко наказание по обвинението за опит за убийство на Доган, но още в хода на разследването стана ясно, че то е недоказуемо. Нападетелят на Доган бе оправдан по това обвинение на трите инстанции, след като всички назначени експертизи по делото бяха категорични в заключенията си, че при изстрел от дистанция над 1 см, практически не се очаква смъртоносно увреждане. Такъв резултат, според вещите лица, може да се получи при дистанция на оръжието до 1 см или при изстрел от упор. Техническа експертиза по делото пък установи, че при първото натискане на спусъка, разстоянието между дулото на пистолета и главата на Доган е било около 20 см, докато при втория опит то е около 19 см. На финала на делото и представителят на Върховната касационна прокуратура отказа да поддържа обвинението в тази му част.

В началото на разследването прокуратурата обвини Енимехмедов само за закана с убийство и хулиганство, но след това допълни обвинението, а междувременно от ДПС постоянно повтаряха, че е имало опит за атентат срещу Доган, целящ убийството му. Лидерът на партията Лютви Местан пък реагира бурно след края на делото на първа инстанция, когато Енимехмедов бе пуснат от ареста.

Финалът на производството срещу Енимехмедов дойде преди изобщо да стане ясно кои са били участниците в побоя над него. Прокуратурата започна разследване месеци след нападението, но до момента така и няма повдигнати обвинения, нито има яснота за разследването на този случай.

Източник Правен свят

 

Пълният текст на съдебното решение може да прочетете в сайта на ВКС

Вашият коментар