You tube спечели дело срещу праводържатели в Германия

Google спечели  победа след решението на германски съд, в което се посочва, че  услугата за споделяне на видео материали YouTube не е длъжна сама да пречи на потребителите си да качват музикални клипове със запазени права.  Делото е било заведено през 2010 г. от GEMA, германската организация, събираща лицензионни такси.

 

Предмет на делото са само седем музикални клипа, но може да бъде стъпка към това YouTube и други големи сайтове, съдържащи потребителско съдържание да бъдат принуждавани да плащат обезщетения на притежателите на авторски права. От YouTube твърдят, че те само осигуряват техническата инфраструктура за публикуване на съдържание и не могат да следят всичко, което ползвателите на услугата качват.

Съдът в град Хамбург частично е подкрепил YouTube казвайки, че сайтът не е длъжен активно да наблюдава действията на потребителите си, но трябва да взема мерки, щом получи оплакване от притежател на авторски права. От Google приветстваха решението, коментирайки, че то създава правна яснота относно това какво се изисква от сайтовете, съдържащи потребителски файлове.

Организацията GEMA, която представлява повече от 64 хил. музиканти, настоява платформите за стрийминг на музика, издържащи се от реклами, да плащат 10% от приходите си на праводържателите. По-интерактивните сайтове също трябва да плащат поне 0.6 евроцента за всяко изслушване на песен от потребител, заявяват от организацията.

Решението на германските съдии идва по-малко от месец, след като в САЩ беше съживено делото, заведено от медийната компания Viacom срещу Google, свързано с качване на части от телевизионни предавания в YouTube. Тези дела се въртят около централния проблем за медийните корпорации в момента: как да спечелят интернет зрители без да отстъпват контрола върху своите предавания.

 

Прочети решението на съда на немски език 

2 мнения по „You tube спечели дело срещу праводържатели в Германия

  1. Pingback: Линковете в неделя « De Libertate Iuris Digitalis

  2. Pingback: Линковете в неделя | К+

Вашият коментар