Народното събрание прие на първо четене три проекта за промени в Закона за енергетиката, които предвиждат да се отложи с година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители

Народното събрание прие на първо четене три проекта за промени в Закона за енергетиката, които предвиждат да се отложи с година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители

Народното събрание прие на първо четене три проекта за промени в Закона за енергетиката, които предвиждат да се отложи с година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители. Измененията са внесени от Корнелия Нинова („БСП за България“) и група народни представители, от Красен Кръстев (ГЕРБ-СДС) и Рамадан Аталай (ДПС) и от Павела Митова („Има такъв народ“) и група депутати.

Законът за енергетиката предвиждаше либерализация на енергийния пазар за битовите потребители и регламентираше, че от 1 юли 2024 г. Националната електрическа компания престава да бъде обществен доставчик и се премахват квотите на производители за регулирания пазар.

В обобщения доклад на Комисията по енергетика вносителите на законопроектите посочват, че либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители засяга около една трета от електроенергийния пазар в България и над 4,6 млн. битови клиенти. Отбелязва се, че премахването на регулираните цени за битовите потребители ще доведе до тежки социални проблеми и се предлага отлагането му с една година.

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е общ, на всички политически сили. Измененията предвиждат от 1 януари 2025 г. възнагражденията на военнослужещите да се повишат средно с 30 на сто при запазване на изградената диференциация между военните звания и длъжности. Създаването на този механизъм ще даде предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера, посочват в мотивите си вносителите.

С промените са изравняват възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР. С тях се въвежда нова система за определяне на основното месечно възнаграждение, което ще се увеличава със специфичен коефициент в зависимост от заеманата длъжност.

Пресцентър на НС

Коментарите са затворени.