Зърнопроизводителите искат държавна помощ заради рекордно ниска цена на пшеницата

Зърнопроизводителите отново са в протестна готовност. Те искат спешна среща с премиера, вицепремиера, финансовия и земеделския министър, като настояват за държавна помощ заради рекордно ниска цена на пшеницата. Заговори се и за фалити в сектора.

„Ще изчакаме до понеделник. Движим организацията по протестните действия по места. Искаме включване на сектор „Зърнопроизводство“ в така наречената „украинска помощ“ – държавна помощ за последствията от войната в Украйна. Досега не сме искали включването на сектора в тази помощ. Досега тази помощ се даваше за другите сектори“, посочи пред Bulgaria ON AIR Илия Проданов – председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му дори нова компенсация няма как да е достатъчна за покриване на загубите. Според него това трябва да е финансова помощ за оцеляване до жътва. Събеседникът посочи, че предстои кампания по торене и пролетна сеитба и трябват свежи пари, които няма откъде да дойдат. По думите му цената на пшеницата е 350 лева за тон и не е била толкова ниска по това време на годината от над 10-12 г.

Повече подробности по темата четете в Investitor.bg.

Коментарите са затворени.