Гълъб Донев: Предложеното преизчисление на пенсиите е най-справедливият вариант

Гълъб Донев: Предложеното преизчисление на пенсиите е най-справедливият вариант

Всички пенсионери в страната ще получат увеличение на пенсиите средно с 12,5%

Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението на пенсиите, което предлага служебното правителство. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социалноосигурителната система. Това заяви по Нова телевизия служебният социален министър Гълъб Донев относно предложението за преизчисляване на пенсиите у нас.

Предлаганата формула гарантира, че никой със средноосигурителен доход няма да остане без увеличение на пенсията. Стимул е и тези, които продължават да работят, по-дълго да останат на трудовия пазар, обясни Гълъб Донев.

Той напомни, че приносът в пенсионната система се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът“, коментира министърът.

С предлаганите от служебното правителство промени средното увеличение за един пенсионер ще бъде 64 лева. Предвидена е промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите. От 2019 г. тя е 1,2 на сто. Предвижда се увеличението ѝ на 1,35 на сто. Така действителните размери на пенсиите ще бъдат увеличени с 12,5%. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3%, а социалната с 14,3%.

Социалната пенсия от 148 лв. става 170 лв. Също от 1 октомври се предлага пенсионерите над 65 години, които получават пенсия под линията на бедност от 369 лева, да вземат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до линията на бедността. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева.

Мярката ще бъде за 413 600 души, сочат изчисленията на НОИ.

Повече подробности четете в Инвеститор.бг

Коментарите са затворени.