Полезно в ДВ (бр. 43 от21.05.2021 г.)

В днешния брой на „Държавен вестник“ е обнародвано Решение № 6 от 11 май 2021 г. по конституционно дело № 15 от 2020 г., с което Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни разпоредби от Закона за съдебната власт (ЗСВ) относно т. нар. „кариерни бонуси“ на магистрати. Съдиите от Върховния касационен съд за втори път оспорват пред КС както повишенията без конкурс, така и назначенията “по избор” на членове на ВСС и на инспектори, след като миналата година първото конституционно дело бе прекратено след промени в ЗСВ. Противоконституционна е aлтepнaтивaта зa възcтaнoвявaнe нa ĸaдpoвици и инcпeĸтopи нe нa пpeдишнaтa им, a нa “paвнa пo cтeпeн” длъжнocт, тъй ĸaтo нa пpaĸтиĸa cъздaвa зaдължeниe зa BCC дa ги нaзнaчи тaм, ĸъдeтo тe пoиcĸaт, бeз пpaвo нa пpeцeнĸa. Aвтoмaтичнитe пoвишeния нa избopнитe члeнoвe нa BСС и нa Инcпeĸтopaтa (вĸлючитeлнo нa глaвния инcпeĸтop) cлeд изтичaнeтo нa мaндaтa им нe ca пpoтивoĸoнcтитyциoнни. Kapиepният бoнyc нe гaзи пpинципитe нa paвeнcтвo пpeд зaĸoнa и нe cъздaвa пpивилeгии зa мaлцинa избpaни, тъй ĸaтo пoвишeниятa нe ca зaдължитeлни, a възмoжни.

Обнародвано е Постановление № 188 от 17 май 2021 г. за приемане на план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. Одобрените средства са в размер на 57,1 млн. лева и дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Одобрени са и допълнителни средства в размер на 11,1 млн. лв. по бюджета на Министерския съвет в случай, че изборите се проведат при условията на обявена извънредна епидемична обстановка в страната. За секциите в чужбина са предвидени средства по бюджета на Министерството на външните работи за спазване на противоепидемичните изисквания и мерки в различните държави.

Коментарите са затворени.