Намери се председател на ЦИК, КС образува дело за промените в Изборния кодекс

Камелия Нейкова ще е председател на ЦИК.

След оттеглянето на единствената кандидатура за председател на Централна избирателна комисия (ЦИК) – Красимир Ципов от ГЕРБ, днес се „намери“ председател – Камелия Нейкова. Кандидатурата ѝ беше издигната от „Има такъв народ“ (ИТН) на консултации при президента днес, които бяха извънредно свикани след като Бойко Борисов оттегли номинацията на Красимир Ципов за шеф на ЦИК. А до номинирането на Камелия Нейкова за председател на ЦИК се стигна след призив на Мая Манолова към хората на Слави Трифонов да я издигнат, защото е почтен човек и добър професионалист, съобщава сайтът Лекс.бг..

Междувременно Конституционният съд (КС) образува дело по искането на ГЕРБ (пълния му текст виж тук) за противоконституционни да бъдат обявени почти всички изменения в Изборния кодекс, направени от 45-то Народно събрание. За докладчик по него е определен Филип Димитров.

Измененията, срещу които ГЕРБ има най-много възражения, са тези, с които беше въведено гласуване с машина, с малки изключения. Делото в КС на прага на извънредни парламентарни избори поставя много сериозен въпрос – какво ще се случи, ако той се произнесе преди провеждането им, което на теория е възможно, и отмени действащите вече разпоредби в Изборния кодекс. Както е известно, миналата година конституционните съдии постановиха едно от най-фундаменталните си тълкувателни решения (повече за него виж тук), с което беше изоставено дългогодишното му разбиране, че след като дадена норма бъде обявена за противоконституционна, се възстановява предишната ѝ редакция. Актуалното и задължително тълкуване на КС е, че „решението на Конституционния съд, с което закон, изменящ или отменящ действащ закон, се обявява за противоконституционен, няма възстановително действие“. Т.е. настъпва законова празнота, която Народното събрание е задължено да запълни. Преди предстоящите и засега планирани за 11 юли 2021 г. парламентарни избори обаче няма да има действащо Народно събрание, т.е. няма кой да запълни евентуалната празнота в Изборния кодекс например за начина на гласуване. Какво ще се случи и дали КС ще бърза да се произнесе преди изборите и дали ще установи противоречие на атакуваните разпоредби с основния закон, предстои да разберем.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.