Готви се нов мораториум за кредитите – отсрочването ще е най-много за общо 9 месеца

Депутати пък внесоха предложение за „банкова ваканция“ – по кредитите да не текат лихви за забава и неустойки до два месеца след края на извънредната обстановка

Българската народна банка (БНБ) даде знак на търговските банки, че ако асоциацията им предложи удължаване на мораториума върху кредитите, тя вече може да го одобри, а те обявиха, че вече работят по него.

„БНБ отново има правната възможност да разгледа за утвърждаване евентуален нов проект на Асоциацията на банките в България за удължаване на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19“, съобщиха днес от централната банка.

Както е известно, след обявяването на извънредното положение БНБ одобри т. нар. частен мораториум, при който беше предвидено отсрочване на вноските по кредитите на граждани и фирми, изпаднали в затруднение заради епидемията от коронавирус. Той беше предложен от Асоциацията на банките, сега отново тя трябва да поиска удължаване. От там пък почти незабавно съобщиха, че работят по изготвяне на промени в одобрения от БНБ и приет през април 2020 г., с промени през юли 2020 г., ред за отсрочване.

Първият мораториум предвиждаше отсрочване на лихва или главница или само на главница за 6 месеца.

За новия БНБ заявява, че максимално допустимият срок на отсрочванията е 9 месеца, като той „включва и срока на вече одобрено отсрочване по съответната експозиция“. Т.е. ако си отсрочил вноските си за 5 месеца, ще можеш да го направиш за още 4, но ако вече си се възползвал от максималния срок, ще ти остават 3 месеца. Какви са условията по мораториума можете да си припомните тук.

Възможността БНБ да одобри удължаване на мораториума идва от ново решение Европейския банков орган.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.