Финансовото министерство очаква 3-процентен спад на икономиката ни за 2020 г.

 

Финансовото министерство очаква 3-процентен спад на икономиката ни за 2020 г.Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се през 2021 г. растежът на БВП да бъде от 2,5%, като икономиката няма да достигне своето предкризисно равнище от миналата година

Финансовото министерство прогнозира спад на икономиката на България от 3 на сто през 2020 г. Това се посочва в т.нар. „есенни“ макроикономически прогнози на Министерството на финансите, представени във вторник.

Разпространението на коронавируса от началото на 2020 г. предизвика сериозен икономически шок в световен план и в Европа през второто тримесечие на годината. Икономиката на България също бе засегната, но реалният спад на БВП както през второто тримесечие, така и през първото полугодие на 2020 г., не бе толкова значителен, колкото средния за ЕС, отбеляза Министерството на финансите.

Според него през второто полугодие се очаква частично подобрение на икономическата активност в страната. То се изразява в забавяне на спада при потреблението на домакинствата, а публичните разходи за потребление и инвестиции ще имат положителен импулс за БВП.

Общият принос на външния сектор към БВП за 2020 г. ще бъде почти неутрален, прогнозира МФ и добавя, че през 2021 г. се очаква растежът на БВП да бъде от 2,5%, като икономиката няма да достигне своето предкризисно равнище от 2019 година.

Средногодишният спад на заетостта през 2020 г. се очаква да бъде около 2,6%, а коефициентът на безработица – 5,6 на сто.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.