Правната комисия одобри промените в Изборния кодекс на ГЕРБ, а тези на ДПС – не

Измененията в Изборния кодекс, които ГЕРБ внесоха ведно с огласяването на проекта си за нова Конституция, получиха подкрепа от мнозинството в правната комисия. Тя ги обсъди на първо четене и ги прие с 11 гласа “за” и 9 “против”.

Макар представителят на коалиционния партньор „Обединени патриоти“ в комисията Христиан Митев да обяви, че ще се въздържи и специално да посочи, че не одобрява смесената система – мажоритарна и пропорционална, която ГЕРБ предлагат за изборите за Велико Народно събрание, на финала гласува “за”.

Не бяха подкрепени предложенията на ДПС, сред които са вдигане на прага за преференциите, въвеждане на видеонаблюдение в секциите и улеснено разкриване на секции в чужбина. За тях гласуваха само депутатите от ДПС.

Силно критично срещу проекта на ГЕРБ, който предлага връщането на хартиените бюлетини, които по закон трябваше да отпаднат за всички избори с изключение на местните, направиха Крум Зарков от БСП и Йордан Цонев от ДПС.

Цонев заяви, че вместо сега да се връща възможността за гласуване с хартиени бюлетини, вечер е трябвало машините да бъдат произведени и сертифицирани от държавата. А в момента топката само се прехвърля между ЦИК и Министерския съвет, а на всички е ясно, че не е работа на ЦИК да се занимава с логистиката на изборите, каза той.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.