Не течът на данни от НАП е навредил на хората, а медийната психоза и публикуването им

АССГ отхвърли иск на гражданка срещу приходната агенция и я осъди да плати 100 лева за разноски

От изтеклите от НАП лични данни на милиони българи не следва, че приходната агенция не е направила нужното да ги опази, а притесненията на хората, макар и нормални, са резултат по-скоро от медийната психоза и публикуването на данните в интернет.

Това са най-общо мотивите на състав на Административния съд София-град (АССГ) с председател Стефан Станчев, с които той отхвърля иск за 1000 лева срещу НАП от страна на Мила Стефанова, която е сред стотиците граждани, завели дела за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Стефанова е осъдена и да плати 100 лева за юрисконсултско възнаграждение на агенцията.

Общо 160 граждани заведоха искове срещу НАП, но голяма част от тях бяха прекратени преди февруари т.г., когато Върховният административен съд (ВАС) разпореди на първата инстанция да ги гледа. Гражданите поискаха обезщетения заради бездействия на НАП и ВАС реши, че Общият регламент за защита на данните се прилага директно, а той дава на всеки право на ефективна съдебна защита, когато са били нарушени правата, гарантирани от него. Така беше разчистен и пътят за успешното приключване на делата срещу приходната агенция.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.