Съдът в Люксембург спря специалния достъп на САЩ до данните на европейците

Съдът в Люксембург спря специалния достъп на САЩ до данните на европейците

Споразумението за пренос на лични данни на европейци в САЩ е незаконно, постанови Европейският съд в решение, което не подлежи на обжалване. На практика то прекратява специалния достъп, който американските компании имат до данните на европейските граждани.

Съдът в Люксембург обезсилва споразумението „Щит за личните данни“ (Privacy Shield). То бе сключено между Брюксел и Вашингтон през 2016 г., след като съдът прекрати действието на предшественика му – Safe Harbour. Новите мерки се ползват от над 5 хил. компании.

И двете споразумения паднаха под натиска на австрийския активист Макс Шремс, който води дела по подобни казуси от години. Основният му аргумент е следният: според европейското право данни на гражданите могат да се изнасят, съхраняват и обработват в трети държави само ако те могат да осигурят същото ниво на защита, каквото и европейските закони.

Позовавайки се на разкритията на Едуард Сноудън за масовото следене, провеждано от американското правителство, Шремс настоява, че САЩ не могат да гарантират защитата на данните на европейците.

Съдът се съгласи с него. Някои американски програми за наблюдение изобщо нямат ограничения, нито има гаранции за защитата на лица, които не са американски граждани, сочи решението. Те нямат и права, на които да се позоват в американски съд. Има омбудсман, но той по същество също не предоставя възможност за защита, каквато европейците имат в ЕС.

Повече подробности по темата четете тук.

Решението на съда можете да видите тук.

Коментарите са затворени.