ГЕРБ прие своя законопроект за хазарта и отхвърли този на Симеонов

ГЕРБ прие своя законопроект за хазарта и отхвърли този на СимеоновСнимка: БГНЕС

 Предложенията на НФСБ могат да отприщят съдебни дела срещу България, твърдят от бранша

Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси приеха на първо четене внесения от ГЕРБ законопроект за изменениe и допълнение на Закона за хазарта. Предложенията по същия закон на зам.-председателя на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов бяха отхвърлени.

Въпреки очевидната колизия между коалиционните партньори председателят на ресорната комисия Менда Стоянова изрази своята лична подкрепа пък предложението на Симеонов, но обясни, че то няма как да получи парламентарна такава заради сериозните разходи за бюджета, които биха настъпили, ако спорният законопроект бъде приет.

„Подкрепям вашата борба за ограничаването на хазарта и се надявам разговорите в тази посока да продължат и да успеем да излезем с общи действия“, каза Стоянова. Тя помоли също така от Министерство на финансите да предоставят справка за това колко данъци по години ще изгуби хазната, ако бъдат затворени въпросните 637 обекта във вътрешността на страната, които попадат под ударите на предложението на Валери Симеонов. Справка трябва да включва и кога изтичат лицензите на тези зали, както и колко хора са заети в бранша.

От своя страна от финансовото министерство коментираха, че става дума за около 60 млн. лв. данъци годишно. От тази сума около 50 млн. лв. са от алтернативния корпоративен данък, който залите заплащат по ЗКПО, а около 10 млн. лв. са по линия на ЗДФЛ. Отделно сектора внася по 25 млн. лв. осигурителни вноски. От МФ уточниха, че последните лицензи изтичат в края на 2030 г.

От опозицията резонно зададоха въпрос към НФСБ дали са направили изчисления колко би струвало на държавата да изплаща компенсации на залите, чиито лицензи се прекратяват предсрочно. Според Валери Симеонов 2/3 от лицензите изтичат до 2025 г., а за останалите би струвало на хазната около 60-70 лв., ако бъдат заведени дела.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.