Студенти от СУ станаха първи в света по международно право

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ взе най-голямата награда и се нареди сред най-добрите отбори в света в най-престижното състезание по международно право – Phillip C. Jessup, съобщиха от висшето училище.

В конкуренция с повече от 750 университети от цял свят, българските студенти спечелиха наградата Richard R. Baxter за най-добра писмена защита на ответник. Освен това, отборът в състав Иван Иванов, Ива Белчева, Мирослав Йонов и Доника Ставрева, с треньори Валери Благоев и Сибел Хасан, се нареди на 4-то място в света в общото класиране за писмени защити. Мемориалът на Софийския университет ще бъде публикуван в ILSA Journal of International and Comparative Law и на сайта на състезанието.

Състезанието, кръстено на знаменития съдия към Международния съд на ООН – Филип Джесъп, възниква през 1960 г. в Харвард. През годините придобива огромна популярност и в момента в „Джесъп“ се състезават най-престижните университети в цял свят. Сред победителите са университети като Оксфорд, Кеймбридж, Сорбоната, Джорджтаун, Колумбийският университет и други. България участва в „Джесъп“ от 1984 г., а тазгодишното представяне е едно от най-успешните.

Състезанието по право за студенти представлява симулация на процес пред Международния съд на ООН. Всяка година през септември излиза казус, провокиран от актуални теми от “сивата зона“ на международното право, по които участниците спорят от позициите на ищец и ответник. Тази година казусът постави акцент върху използването на автономни оръжия без човешки контрол по време на война, държавна приемственост и наказателна отговорност на държавни ръководители за военни престъпления.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.