Всички делегати от София отиват на Общото събрание на адвокатите от страната

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) отхвърли жалбите срещу избора на делегати от София на Общото събрание на адвокатите от страната, което ще е следващата събота.

По информация на „Лекс.бг“, заседанието е протекло изключително бурно, а решението за законността на вота за делегати е било прегласувано, след като първоначално мнозинството е било за отмяната му. Случващото се днес във ВАдС предизвика дискусии в адвокатските форуми в интернет.

Повод за това стана информацията, че ВАдС е взел едно базисно решение, което накара много адвокати да прогнозират, че ще касира изборите за делегати и за ново ръководство на Софийската адвокатска колегия (САК). По гласуването за ръководство обаче съветът има още време, за да се произнесе и решение за него днес не е било взето.

Днес ВАдС прие, че хората, които не са платили членския си внос към САК до края на декември 2019 г. и заради това не са имали право да гласуват на първия тур на изборите на 28 януари 2020 г., нямат право да участват и на втория тур на 2 февруари 2020 г., въпреки че през януари са си платили вноските и за декември 2019 г., и за януари 2020 г., т.е. отговарят на условието на чл. 49, ал. 2 от Закона за адвокатурата.

Разпоредбата предвижда, че адвокат, който не е изпълнил задължението да си плати членския внос за месеца, предхождащ изборите за органи на адвокатурата, не може да гласува.

Именно това тълкуване на закона, направено днес от мнозинството в съвета (срещу него са били Албена Пискова, Валя Гигова, Веселка Коева и Красимир Краев, „въздържал се“ е гласувал Емил Ядков, а от заседанието е отсъствал Милен Ралчев) разбуни духовете сред стотиците членове на Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА).

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.