Висшият съд в Белград отново ще решава за екстрадицията на Цветан Василев

Висшият съд в Белград съобщи, че разглежда допълнителна молба на българската прокуратура за екстрадирането на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев.

Това съобщи БГНЕС, като се позовава на информация на сръбската редакция на радио „Свободна Европа“. Новината идва само два дни, след като главният прокурор Иван Гешев информира европейските институции, че властите в Белград вече шеста година не екстрадират Василев, който е подсъдим по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), като едно от обвиненията е за присвояване на над 2,5 млрд. лева.

Процесът в България срещу Василев върви задочно, след като Сърбия не го екстрадира, а той отказва да се върне. От съда в Белград са съобщили, че новото разглеждане идва след допълнително искане от прокуратурата на България от 24 октомври 2019 г., а на 3-ти декември Висшият съд в Белград чрез Министерството на правосъдието информирал за молбата.

В сряда главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за отказа на Сърбия да екстрадира Василев. В съобщението на прокуратурата се казваше, че уведомлението е и с оглед „бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури“.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.