Борисов: Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме приемане на еврото

Борисов: Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме приемане на еврото*Снимка: БГНЕС

 България сигнализира, че може да забави своeтo кандидатстване за приемане на еврото на фона на опасенията, че подготвителните стъпки биха могли да застрашат дългогодишния фиксиран курс към общата валута.

България планираше да се присъедини към ERM-2 – механизъм, който действа като предходната зала на еврото преди пълноправното членство – до края на април. Но наскоро парламентът прие законодателство, задължаващо правителството да го направи само при съществуващия валутен курс.

Премиерът Бойко Борисов сигнализира в понеделник, че може да е нужно повече време на фона на опасенията, че други държави членки и Европейската централна банка може да се стремят да изместят курса, който гарантираше предсказуемост за бизнеса и домакинствата след банковата и валутната криза през 1997 г. Нещо повече, редица българи се противопоставят на присъединяването към еврозоната, като се притесняват, че компаниите ще използват промяната, за да повишат цените на своите стоки.

„Длъжен съм да забавя темпото и само когато убедим всички, че това е добре, ще продължим напред“, заяви Борисов в  София, без изрично да отхвърля целевата дата за влизане в ERM-II.  „Докато няма абсолютен консенсус по темата за еврото, няма да насилваме влизането в чакалнята на еврозоната“, обяви в словото си за 30-годишнината от създаването на КНСБ Борисов.

Според него няма държава, въвела еврото, която да е станала по-зле, но притеснението на хората идвало от това да не се вдигнат цените. “Трябва време, за да се убедим“, каза още той и допълни, че за да настигнем по-богатите си европейски партньори, трябва доходите да се вдигнат 3-4 пъти. „Имаме 58 млрд. лева износ, рекордно ниво, това значи, че работниците и синдикатите са работили толкова добре, че изнасяме повече отколкото внасяме. Президентът е прав. Няма държава, въвела еврото, която да е станала по-зле. Минимум 10-15 години трябва да има преходен период, през това време да имаме страхотни иновативни предприятия. За да не стане пак да се нападаме, ще направим „Зелен съвет“, каним президентството, синдикати, опозиция. На него без да има консенсус няма да предприемаме и „Зелената сделка“, обяви премиерът.

Повече подробности по темата чете тук.

Коментарите са затворени.