Апелативният спецсъд остави Нено Димов в ареста

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов остана окончателно в ареста, след като с 2:1 гласа състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) отказа да промени мярката му за неотклонение.

Димов е обвинен за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, защото въпреки получаваните данни за спадащото ниво на язовир Студена, той продължавал да утвърждава графици, по които вода получавали и „Стомана индъстри“ и „Топлофикация – Перник“, вместо ограничените количества да са само за битово потребление. Обвинения по делото получиха още бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и екскметицата Севделина Ковачева, които ще отговарят за закъснелия режим, за безстопанственост и за неизгодни сделки

Бившият министър е в ареста от 9 януари, когато беше задържан и до момента специализираните съдилища винаги се съгласяват с тезата на прокуратурата, че на свобода има опасност той да извърши престъпление. Тезата на обвинението е, че опасността е породена от сложността на делото, но докладчикът от АСНС Даниела Русинова не се съгласи днес с нея.

„Не споделям, че има опасност Димов да извърши друго престъпление, ако му се наложи по-лека мярка. В този смисъл тази мярка е незаконосъобразна. Не е събрано досега нито едно доказателство, че ако бъде освободен, ще извърши друго престъпление, коментира Русинова, цитирана от бТВ. Затова тя е подписала определението с особено мнение, а Димов остана в ареста заради позицията на останалите двама съдии от състава.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.