Има риск от корупция в идеите за подбора кой пенсионер да остане по-дълго в армията

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) отказа да съгласува проект на правителството за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, защото видя корупционен риск.

С него се предлагат три основни промени. Първата е, че с три години се увеличава пределната възраст за военна служба за военнослужещите. Втората е, че вече възрастта за приемане на военна служба се вдига на 40 години. Проблемът, за който съобщават от КПКОНПИ е в третото предложение. То е да се даде възможност за увеличаване с още три години на пределната възраст, след която работещите пенсионери в армията могат да останат на служба. В проекта е предвидено това да се случва, когато е „в интерес на службата“, а решението ще се взема от министъра на отбраната след мотивирано предложение по команден ред.

В мотивите към законопроекта са посочени критерии, при които може да се пристъпи към увеличаване на пределната възраст за отделни военнослужещи в тази хипотеза, но те отсъстват в самата разпоредба, обясняват от комисията.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.