Предстоящите промени в Изборния кодекс: машинно гласуване или машинно броене?

След края на местните избори партиите отново заговориха за промени в Изборния кодекс. Постави се въпросът какво трябва да изберем – машинно гласуване или само машинно броене на бюлетините. Всъщност всеки може да си отговори сам, ако знае какъв е ефектът от въвеждането на едното или другото, а той е доста различен.

При машинното броене на бюлетините, но без гласуване чрез машини, броят на недействителните бюлетини остава същият.

Т.е. при машинното броене само машинно ще се констатира същият брой недействителни бюлетини. На първия тур на последните местни избори имаше над 660 000 недействителни бюлетини, т.е. имаше над 660 000 игнорирани гласа.  Слабо успокоение е, че това били 8,5% от всички подадени бюлетини, защото по света е прието, че максималният процент недействителни бюлетини не бива да надвишава 4%. Още по-фрапиращо е, че 15% от подадените за общински съветници бюлетини са недействителни, т.е. 15% от гласоподавателите са били лишени от правото си на глас. И само много малка част от тях умишлено са направили бюлетините си недействителни, като са нарисували или надраскали нещо, за да изразят протеста си.

 Въобще при изнасянето на тези данни не става въпрос за конкретно партийно управление, защото на предишните местни избори през 2015 г. при съвсем друго управление, положението с недействителните бюлетини беше още по-лошо.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.