Търг и за ИПК “Родина” и “Родина тауър”

Още два имота, собственост на фирми, близки до банкера Цветан Васиев, се продават от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на КТБ, съобщава сайтът „24 часа“. На търг са пуснати Издателско-полиграфическия комплекс „Родина“ и „Родина тауър“ – административната сграда към бившата печатница.

Дружеството – собственик има два заема към КТБ, които не са върнати. Единият е 34,3 милиона лева, като пъвоначално са дадени 24,7 млн. на 17 август 2012 г. за финансиране на закупуването на ИПК „Родина“.

При приватизацията на комплекса имаше условие до една година административната сграда да бъде ремонтирана или съборена. Нито едно от двете не бе направено, поради което от Агенцията за приватизация наложиха санкция от 20 млн. лева – колкото бе и продажната цена. Поради това сумата на кредита от КТБ е увеличена с 9,6 милиона лева, за да финансира част от наложената санкция.

Според доклада на международната разследваща фалита на КТБ компания „Аликс Партнърс,“ общите задължения, свързани с отпускани суми покрай ИПК „Родина“ на различни компании бушони, са 132 млн. лева. Неиздължената главница по всички свързани заеми е 86 млн. лв. Всичко това е обезпечено с ипотека върху сградата на ИПК.

Повече подробности по темата четете тук.

Вашият коментар