Дискусия в Парламента за борбата срещу финансирането на тероризма

България разполага със законодателство, което отговаря на съвременните стандарти
 Дискусия на тема „Борба срещу финансирането на тероризма – от законодателство към практика“ се проведе в Народното събрание с участието на евродепутати и лидери на парламентарни групи, както и на председателя на НС Цвета Караянчева. Приветствия поднесоха лидерите на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ и на ГЕРБ – Цветан Цветанов.

Във форума участват и Натали Гризбек, оглавяваща специалната комисия по въпросите на тероризма в Европарламента.

Дискусията бе открита от председателя на парламента Цвета Караянчева. Наблюдаваме промяна на вида и структурите на терористичните групи, което доведе до промяна на терористичните актове и начина на тяхното финансиране. Така, от мащабния акт, чиято подготовка струва 400-500 хил. евро, като тези от 11 септември, в момента повечето атаки са под 20 хил. евро. Методите на финансиране включват самофинансиране или набиране на средства с цел пътуване до конфликтни зони и участие в обучение за извършване на терористични актове, заяви Караянчева.

България разполага със законодателство, което отговаря на съвременните стандарти, посочи главният прокурор Сотир Цацаров при откриването на конференцията.

Пред присъстващите Цацаров припомни, че тероризмът не знае граници, но и похвали българското законодателство в тази посока. Напомни също, че в началото е имало сериозна съпротива срещу законодателните антитерористични мерки и обвинения за нарушаване на човешките права. Те се чули включително и от пленарната зала.

Повече подробности по темата четете тук.

Вашият коментар