По погрешка китайски турист потърси убежище в Германия

images (2)Китайски турист потърси убежище в Германия по погрешка, съобщава агенция „Ройтерс“. Мъжът е прекарал близо две седмици в бежански лагер, опитвайки се да се справи със ситуацията, допълнително затруднен от това, че не говорел нито германски, нито английски, а само мандарин.

Властите открили грешката си, едва когато в отчаянието си се обърнали към служители в местен китайски ресторант, които им превели историята на объркания турист, разказа пред медиите Кристоф Шльотерман от „Червения кръст“.

31-годишният мъж бил ограбен в Хайделберг. Когато опитал да подаде сигнал пред местните власти за кражбата, по погрешка подписал молба за убежище, а след това бил отведен в бежанския лагер в гр. Дюлмен (на 360 км. от Хайделберг).

Китаецът прекарал там 12 дни, получавайки храна и социални помощи, както и другите мигранти, докато властите не забелязали, че е добре облечен и се държи различно от останалите.

„Опитваше се да разкаже истината, но нямаше кой да го разбере. Искаше си и паспорта, което не е типично за повечето бежанци“, казва Шльотерман. Поради липсата на преводач, от „Червения кръст“ се обърнали към местен китайски ресторант, чиито служители успели да им преведат историята на човека. „Каза, че не си бил представял Европа така“, коментира Шльотерман и допълва, че китаецът бил щастлив, че се прибира у дома.

Коментарите са затворени.