Още седем „сини стаи“ ще бъдат изградени от Министерството на правосъдието

изтеглен файл (1)Още седем „сини стаи“ за щадящо изслушване на деца и пострадали от насилие ще изгради Министерството на правосъдието до 30 юли 2017 г. Българо-Швейцарският проект “Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”, който предвижда обучение на магистрати за работа с деца и изграждане на специални помещения за щадящото им изслушване, бе удължен с една година, съобщават от пресцентъра на Европейската Комисия.

 

Допълнително финансиране не е предвидено. Новите дейности по проекта ще се извършат със спестени пари по проекта.

Първата синя стая бе открита на 11 април т.г. във Варна. До края на годината е предвидено да заработят още четири – в Козлодуй, Плевен, Ямбол и Враца. След постигането на споразумение за удължаване на проекта, Министерството на правосъдието ще има възможност да построи още три „сини стаи“.  Предвидено е те да обслужват съдебните райони –  Добрич, Разград и Смолян.

Специалните помещения се обособяват извън съдебните сгради. Те се използват за разпит на децата, участващи в наказателни, граждански или административни производства, като извършители, свидетели или жертви.

Целта е изслушването на малолетни и непълнолетни да се провежда възможно на най-ранен етап от досъдебно производство, а броят на разпитите да бъде сведен до минимум, като се използва специална аудио техника в помещения, разделени с т.нар. венецианско стъкло.

 

 

Коментарите са затворени.