В Стара Загора бе открит първият затвор, съответстващ напълно на европейските изисквания

изтеглен файл Правосъдният министър Екатерина Захариева откри новоремонтирания затвор в Стара Загора, който отговаря напълно на европейските и световни изисквания към местата за лишаване от свобода. „Това е пример как с помощта на норвежкия механизъм и с доброволен труд на 52-ма лишени от свобода един затвор може да се ремонтира само за 10 месеца. Предстоят ремонти на още три затвора – във Варна, Бургас и Сливен, където във всяка килия също ще има санитарен възел”, предават от пресцентъра на правосъдното министерство.

 

Близо 660 лишени от свобода в Старозагорския затвор вече имат санитарни възли в килиите. Спалните помещения са със сменена дограма, а в хигиенните помещения има постоянно течаща топла вода. Ремонтът бе финансиран от Норвежкия финансов механизъм с 889 385 лева.
„Както знаете, до 1 декември 2016 г. имаме срок да подобрим условията в местата за лишаване от свобода”, каза още Захариева. Тя разгледа затворническия храм и говори с енорийския свещеник, който от 22 години служи в затвора. Захариева посети килиите, където ще бъдат настанени осъдени доживот, както и средното общообразователно училище „Поп Минчо Кънчев”, където пожела на „абитуриентите” повече да не се връщат зад решетките. Училището посещават 377 лишени от свобода, които са разпределени според знанията в паралелки от първи до дванадесети клас. В гимназиалния курс те се обучават и в професията „Оператор в мебелното производство”.
Затворът в Стара Загора е открит през 1932 г. и оттогава не е виждал основен ремонт. На 9 септември 1944 г. от него са били освободени 451 затворници, осъдени по политически причини. И след идването на комунистическия режим затворът продължава да е място за въдворяване на идеологически врагове на режима – след 1963 г.  той е бил определен за място за лишаване от свобода на лица, осъдени за контрареволюционна дейност.

Коментарите са затворени.