Българското правителство подписа споразумение за Европейски инвестиционен фонд

изтеглен файлЕвропейската комисия приветства подписването днес на споразумение между Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и българското правителство за реализиране в България на Инициативата за МСП. Този новаторски инструмент ще отключи над 600 милиона евро допълнително кредитиране за българските малки и средни предприятия, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК с ресор „Бюджет и човешки ресурси“,заяви: „Днешната програма е още един пример как европейският бюджет работи за хората. Пожелавам на българските компании да бъдат активни, да се възползват от опциите за финансиране, да инвестират, да създават работни места и възможности за по-добър живот“.

Корина Крецу, европейски комисар по регионалната политика, каза: „Инициативата за МСП е конкретен пример как европейските фондове допринасят към целите на ЕК за насърчаване на растежа и създаването на работни места. За тази инициатива не е необходимо съфинансиране от националния или общинските бюджети, така че без да ползва ограничените обществени средства, тя е сериозна възможност за създаване на работи места и икономически растеж в България.“

Програмата „Инициатива за МСП“ за България е съвместен инструмент на Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд, създаден специално за да увеличи кредитирането на реалната икономика, откриването на работни мести и насърчаването на растежа. На основата на тази инициатива Европейската комисия одобри оперативната програма за малки и средни предприятия за България на 13 октомври 2015 г., за да подпомогне увеличаването на конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия.

След подписването на споразумението днес Европейският инвестиционен фонд ще обяви в най-скоро време тръжна процедура, в която ще покани да кандидатстват банки и други финансови посредници, който реално ще отпускат преференциалните кредити за българските предприятия. Първите кредити за МСП се очаква да са отпуснати до края на годината.

Коментарите са затворени.