Омбудсманът премахна такса „юрисконсулт“ на „Топлофикация София“ ЕАД

изтеглен файл„Топлофикация София“ ЕАД вече няма да прибира по 650 лева юрисконсултски възнаграждения от клиенти на дружеството, които е дала на съд. Това е една от мерките, които омбудсманът Мая Манолова успя да наложи по време на организираната от нея дискусия по проблемите на потребителите на топлинна енергия в България, съобщават от пресцентъра на институцията.

 

 

Във форума участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов, председателят на ресорната комисия в парламента Делян Добрев, зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, ръководството на „Топлофикация София“ ЕАД, шефът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, експерти, депутати и др.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще започне процедура за премахване на юрисконсултските такси, начислявани на клиентите на всички топлофикационните дружества при съдебен спор с тях, увери председателят на КЕВР Иван Иванов. Промяната ще стане в рамките на Общите условия на дружествата за работа с клиентите, до един месец. „Не може дружествата, чрез своите непоносимо големи юрисконсултски възнаграждения, да обременяват с непоносими и големи като размер такси клиентите“, коментира Иванов.

Омбудсманът Мая Манолова извади статистика, от  която е видно, че за миналата година само от съдебните такси „Топлофикация София“ е прибрала близо 15 милиона лева от 21  766 столичани. Общественият посредник показа и нагледно как дълг от 100 лева, след начисляването на такси и лихви нараства до 1 483 лева. (как става това, виж на сайта на омбудсмана, www.ombudsman.bg, в презентацията, качена в раздел „библиотека“, подраздел „доклади“).

Манолова представи пакет от мерки, насочени за подобрение на услугата „топло“. Сред тях са – при саниране на сгради по проекти, финансирани със средства по Националната програма за енергийна ефективност, задължително да се въведе изискване за преминаване от вертикална към хоризонтална инсталация на жилищните блокове и кооперации. „По този начин ще се намалят разходите за отопление при централизирано топлоснабдяване и сключване на индивидуални договори с абонатите“, обясни Мая Манолова. По тази мярка тя получи пълната подкрепа от председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Коментарите са затворени.