КЗП забрани продажбата на четири вида опасни детски облекла

изтеглен файл (1)Комисията за защита на потребителите (КЗП) нареди незабавно и ефективно изтегляне от пазара на три модела опасни детски спортни долнища и суичър. Причината за забраната на облеклата е, че не отговарят на изискванията за безопасност, тъй като имат връзки в областта на врата и талията, които създават рискове от задушаване и нараняване на детето, съобщават от пресцентъра на Комисията.

 

Дрехите са продавани в столичен детски магазин, което е установено от инспектори на контролния орган при проверка покампанията стоки за ученика. Това е първият случай на открити опасни изделия за ученици в рамките на тематичната кампания.

Сиучерът е тип поло и през яката му в тунел минават връзки със свободни краища с дължина по 25 сантиметра. Това създавасериозен риск от инциденти при пристягане на връзките около врата на детето. Дрехата е с произход Китай, търговска марка „КАЙ СЯН” и е предназначена както за деца на възраст от 7 до 14 години, така и за по-малки – до 7-годишна възраст.

Детските долнища са произведени в Турция и са опасни поради наличието на функционални връзки в областта на талията, коитоне са прикрепени към облеклото и лесно могат да бъдат изнизани. Двата от моделите са с търговски марки съответно UNDER 18”и “Holly*Work denim” и са предназначени за ученици от 7 до 14 години.

При същата проверка инспекторите на КЗП са установили и продажбата на долнище за деца до 7-годишна възраст с търговска маркаCIKOBY.

Подробно описание и снимки на тези и други доказано опасни и забранени за продажба стоки могат да бъдат открити в електронния регистър, публикуван на официалната интернет страница на КЗП на адрес: http://www.kzp.bg/opasni-stoki-v-bulgaria.

В началото на месец септември КЗП започна активна кампания за инспекции на обекти в цялата страна, които предлагат стоки за ученика. При извършените над 500 проверки до момента са съставени около 100 акта за констатирани нарушения, свързани предимно с неизпълнение на изискванията по отношение предоставянето на информация за продуктите.

КЗП ще продължава да контролира пазара с цел предотвратяване разпространението на опасни продукти за деца и защита икономическите интереси на потребителите.

Коментарите са затворени.