Провежда се 70-а сесия на Общото събрание на ООН

OON70-ата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации се провежда в Ню Йорк. Българската делегация, в чийто състав е включен външният министър Даниел Митов, се ръководи от президента Росен Плевнелиев. Общото събрание на ООН бe открито с реч на Папа Франциск I на 25 септември, съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи.

 

 

Основната тема на Общия дебат е Дневният ред за развитие след 2015 г., който следва да се приеме по време на Срещата на върха по устойчивото развитие от 25 до 27 септември. Целта на дискусиите е да се очертае универсален път за устойчиво бъдеще на планетата и човечеството, който да интегрира икономическия, социалния и екологичен аспект на развитието.  В Общия дебат участват Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, американският държавен глава Барак Обама,президентът на ФР Бразилия Дилма Русеф, както и заместник-председателят на ЕК комисар Кристалина Георгиева.

В рамките на сесията ще се проведат събития на високо равнище, посветени на миграцията, хуманитарните дейности, въпросите на Дневния ред за развитието, както и среща по хуманитарната обстановка в Сирия, организирана от Йордания и ЕС. По инициатива на президента на САЩ ще се състои Среща на върха за противодействието срещу ИДИЛ и войнстващия екстремизъм.

Даниел Митов ще участва в среща на министрите на външните работи на ЕС, както и в неформална среща на външните министри на Черноморско икономическо сътрудничество. Министър Митов ще присъства на среща на Държавния секретар на САЩ с министрите на външните работи на ЕС. По инициатива на България ще се проведе министерска среща на страните участнички в ПСЮИЕ.

Министър Митов ще проведе и серия от двустранни срещи, които ще предоставят възможност да бъдат изложени позициите и вижданията на България по широк спектър от въпроси, особено по приоритетни теми, свързани с международния мир и сигурност, правата на човека, устойчивото развитие с хоризонт до 2030 г. и промените на климата.

В рамките на визитата си министърът на външните работи ще се срещне и с представители на българската общност в Ню Йорк, Чикаго и Бостън. Даниел Митов също така ще посети Масачузетският технологичен институт и Университета Харвард, където ще разговаря с преподаватели и студенти.

Миграционната вълна и трафикът на хора във фокуса на разговорите на министър Митов в Ню Йорк

Министър Даниел Митов проведе срещи с турския си колега Феридун Синирлиоглу, както и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис в рамките на участието си в 70-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН  в Ню Йорк. Във фокуса на разговорите бяха мигрантските потоци, бежанската вълна и борбата  с трафика на хора.

Даниел Митов и министър Синирлиоглу се обединиха около мнението, че трябва да се предприемат мерки за неутрализиране на корените на проблема – войната в Сирия. „Оценяваме усилията, които Турция полага в борбата с бежанския проблем и за ограничаване на навлизането на големи бежански вълни към територията на нашата страна“, посочи българският първи дипломат. Той благодари на своя колега за сътрудничеството по темата и посочи, че предприетите мерки от турската страна са видими не само за България, но и за цяла Европа.

Двамата обсъдиха и възможните решения на проблема с миграцията, сред които е и създаването на зони за сигурност. „Турция е особено важен партньор за България“, подчерта министър Митов и изяви желание за продължаване и обогатяване на диалога между двете страни.

По време на разговора министър Синирлиоглу изтъкна важността на регионалните формати за сътрудничество и поздрави България за настоящото председателство на ПСЮИЕ. Той изрази подкрепата си за задълбочаване на двустранните отношения във всички области от взаимен интерес.

Министър Митов и българският посланик в САЩ Елена Поптодорова се срещнаха и с представители на Американския еврейски комитет. Външният министър и изпълнителният директор на организацията Дейвид Харис осъдиха трафика на хора и подчертаха необходимостта от спешни мерки за увеличаване на наказанията.

Срещи на министър Митов в рамките 70-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН

Министърът на външните работи Даниел Митов се срещна с главния заместник-помощник секретар в Бюрото по политико-военни въпроси в Държавния департамент на САЩ Тод Чапман и с колегата си от Социалистическа република Виетнам Фан Бин Мин. Срещите са част от визитата на българския първи дипломат в Ню Йорк за участието му в 70-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

Министър Митов и Тод Чапман обсъдиха актуални въпроси от двустранния и международен дневен ред, сред които бяха ситуацията в Близкия изток и заплахите за сигурността, възможностите за задълбочаване на стратегическия диалог между България и САЩ, сътрудничеството между двете страни в областта на сигурността и отбрана и др. По време на разговора бяха обсъдени възможностите за модернизация на българските въоръжени сили, както и участието на България в инициативи и програми на САЩ с отбранителна насоченост.  ​

Българският външен министър се срещна и с виетнамския си колега Фан Бин Мин, като двамата разгледаха възможностите за продължаване на сътрудничеството между двете страни, основано на конкретни договорености и проекти в икономическата и социалната области, и сътрудничеството за развитие. Допълнителното активизиране на взаимодействието в рамките на АСЕМ по общи дейности по инициативата Дунав – Меконг също бе предмет на разговорите, като двете страни отбелязаха и традиционно доброто сътрудничество в ООН.

Участие на министър Даниел Митов във форум за правата на жените

Министърът на външните работи Даниел Митов участва в събитие на министерско ниво с тема „Трансформиране на икономиките: Овластяване на жените и момичетата“. Форумът бе организиран от Великобритания и ООН-Жени и бе в рамките на Срещата на върха за приемане на Дневния ред 2030 г. за устойчиво развитие.

В рамките на събитието бяха заявени ангажиментите, които България поема за постигане на равнопоставеност на половете и пълно овластяване на жените и момичетата до 2030 г. Страната ни се обяви в подкрепа на кампанията на ООН-Жени „Планета 50-50 до 2030 г.: Активизирайте се за равнопоставеността на половете“. Ангажиментите на България са публикувани на специално създадената за кампанията интернет-страница на ООН-Жени и могат да бъдат намерени на следния линк:

http://www.empowerwomen.org/en/transforming-economies-for-women-and-girls#83E7294015254DDD8D4D0A736D357F7A

България се присъедини като съавтор и на предложената от Великобритания Декларация „Призив за действие“ за насърчаване на икономическото овластяване на жените.

Чрез участието си във форума, присъединяването към Декларацията „Призив за действие“, както и чрез поемането на конкретни ангажименти по линия на равнопоставеността на половете, бе допринесено за затвърждаване силната позиция на България в подкрепа на правата на жените и момичетата в глобален план.

Списък с ангажиментите на България

Декларация „Призив за действие“

Срещи на Даниел Митов с външните министри на Полша и Република Македония

В рамките на 70-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, министър Даниел Митов проведе на 28 септември двустранни срещи с външните министри на Полша и Република Македония.

Министър Митов и полския му колега Гжегож Схетина обсъдиха миграционната криза и необходимостта от търсене на алтернативни решения за справяне с проблема. Българският първи дипломат изтъкна, че следва да се работи в посока на финансирането за отваряне на миграционни центрове извън територията на ЕС и посочи, че страни като Турция, Ливан и Йордания имат най-голяма нужда от съдействие. Сред поставените теми бе и въпросът за ремонта на двигателите на изтребителите МИГ-29.

В рамките на деня българският външен министър разговаря и с македонския си колега Никола Попоски. Обсъдени бяха миграционната криза, двустранните отношения, както и проекти от взаимен интерес.

Министър Митов изтъкна приоритетите на България в областта на инфраструктурните, транспортните и енергийните проекти. „Може да разчитате на нашето сътрудничество при изпълнение на важни и за двете страни проекти“, посочи българският първи дипломат. Двамата външни министри се обединиха около необходимостта от задълбочаване на трансграничното сътрудничество и изграждането на Коридор 8 с европейски средства.

Сред обсъдените теми бе и Договорът за добросъседство, сътрудничество и приятелство, чието подписване е в интерес и на двете страни. Двамата министри потвърдиха плановете за продължаване на експертните преговори по темата и стана ясно, че следващата среща на работните групи от МВнР на България и Република Македония във връзка с преговорите по Договора ще се състои скоро в София. Обсъдена бе и възможността за организиране на бизнес форум между двете държави.

Двамата външни министри дискутираха и актуалната ситуация с миграцията като изтъкнаха необходимостта от международно сътрудничество за справяне с кризата. Министър Митов акцентира върху  идеята за създаване на зони за сигурност за бежанци в Сирия, за които е необходимо международно съгласие. От своя страна Министър Попоски изрази силното си безпокойство от миграционната вълна към региона и големия бежански поток, който минава през страната. Външните министри на двете съседни страни обсъдиха проблема с трафика на хора и се обединиха около необходимостта от завишаване на наказателната отговорност.

Министър Митов разговаря с Виктория Нюланд и участва в Конференцията за Договора за забрана на ядрените опити

В рамките на продължаващото си посещение в Ню Йорк за участие в 70-ата редовна сесия на ОС на ООН, министърът на външните работи Даниел Митов се срещна на 29 септември с помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд. В проведения разговор бе препотвърден стратегическия диалог между България и САЩ, обсъдени бяха актуални международни въпроси, както и резултатите от съвместната работа в основни области като сигурност и отбрана, енергийна сигурност и диверсификация и др. В светлината на текущата сесия на ОС на ООН Даниел Митов и Виктория Нюланд  направиха преглед на основни теми от дневния ред на световната организация в регионален и глобален план.

Министър Митов взе участие и в Конференцията за ускоряване на влизането в сила на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО), като подчерта значението на Договора за укрепване на режима за неразпространение на ядреното оръжие. Българският първи дипломат призова държавите, които все още не са ратифицирали Договора и от чиято ратификация зависи влизането му в сила, да предприемат бързи мерки за присъединяване към него.

„Необходима е правно обвързваща забрана на ядрените опити,тъй катосамо по този начинрежимът на разоръжаване и неразпространение ще бъде заздравен“, заяви министърМитов. Той оцени високо ролята на създадената от Договора Международна система за наблюдение при ранното сигнализиране и предотвратяване на природни бедствия.

В заключение, външният министър изрази надежда, че посланията от Заключителната декларация на Конференцията ще достигнат до държавите, които не са ратифицирали Договора и в следващите две години ще бъде постигнат значителен напредък за влизането му в сила. Във форума изказвания направиха представителите на над 80 държави, като всички участници отправиха призив за бързото влизането в сила на ДВЗЯО.

Неформална среща на външните министри от ПСЮИЕ

Първата неформална среща на министрите на външните работи на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ се проведе на 30 септември в Ню Йорк. Домакин на срещата бе министърът на външните работи Даниел Митов, в качеството му на настоящ председател на Процеса /1 юли 2015 г. – 30 юни 2016 г./. Освен министрите на външните работи на ПСЮИЕ участие в мероприятието взеха генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Горан Свиланович и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

В изказването си министър Митов подчерта ролята на инициативата като водещ политически формат в региона на ЮИЕ – фактор за сигурност, стабилност и просперитет и открои важността на ПСЮИЕ за европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

Външният министър представи накратко приоритетите на Българското председателство като обърна внимание, че усилията на България са насочени към трите основни секторни сфери на взаимодействие в региона – свързаност – транспорт, енергетика и инфраструктура; медийна свобода и свобода на изразяване; миграция и справяне с бежанския поток. Министър Митов запозна гостите с предстоящите събития от календара на председателството, както и с изпълнените до този момент ангажименти. Под мотото „ПСЮИЕ – 20 години ключ към регионално сътрудничество” България отбелязва и 20-годишнината от създаването на политическия формат през 1996 г. в София.

В последвалата дискусия първите дипломати обсъдиха най-актуалните за региона и Европа теми, сред които последните развития и перспективи пред ПСЮИЕ, взаимодействието на формата с други регионални инициативи, възможностите за справяне с предизвикателствата, произтичащи от миграционните потоци, както и необходимостта от насърчаване на икономическия растеж и повишаване на свързаността между страните от региона. Министър Митов изрази силно безпокойство относно ситуацията с бежанския поток в региона на ЮИЕ, като подчерта необходимостта от незабавно изработване на общ координационен механизъм за борба с нелегалната миграция и трафика на хора.

Генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович представи изработената със съдействието на Българското председателство регионална платформа за борба срещу радикализацията и трайното установяване на чуждестранни терористични бойци в региона. Постигната бе договореност съвместната работа по проекта да продължи, като за целта се търси съдействие от всички регионални и международни институции, работещи в тази сфера.

 

Коментарите са затворени.