Европейските институции се споразумяха за премахване на таксите за роуминг от 15 юни 2017 г.

images (3)Високите такси за роуминг и лошата интернет връзка, когато пътуваме в Европейския съюз, ще бъдат минало от юни 2017 г. Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха днес споразумение по предложеният от ЕК план за единен пазар в областта на далекосъобщенията, който предвижда: премахване на таксите за роуминг от 15 юни 2017 г., което ще позволи на потребителите да плащат една и същата такса за телефонни разговори и достъп до интернет, както у дома, така и когато пътуват в ЕС, и строги правила за отворения интернет (неутралност на мрежата), които да защитят правото на всеки европеец на достъп до интернет съдържание.

 

Тези мерки ще бъдат допълнени от амбициозна реформа на европейските правила в областта на далекосъобщенията през 2016 г.

През последните десет години Европейската комисия работи за намаляването на таксите за роуминг в ЕС, като цените, включително за трансфер на данни и текстови съобщения в роуминг, са паднали с 80% в сравнение с 2007 г.

Според днешното споразумение таксите за роуминг ще бъдат премахнати на 15 юни 2017 г. Междувременно още през април 2016 г. роумингът ще стане по-евтин: операторите ще могат да начисляват само малка допълнителна такса към националните – до 5 цента на минута за телефонно обаждане, до 2 цента за текстово съобщение и до 5 цента за един MB данни (без ДДС). Тези максимални тарифи за роуминг са с около 75% по-ниски от настоящите такси за разговори и трансфер на данни в роуминг.

Коментарите са затворени.