Проект на ЮНЕСКО, финансиран от България, печели наградата „GEM-TECH Awards“

изтеглен файл (1)Проектът на ЮНЕСКО за електронно обучение „Жените в историята на Африка”, осъществен със средства от Доверителния фонд на България към ЮНЕСКО, бе отличен с престижната награда „GEM-TECH Awards“ на тържествена церемония на 28 октомври 2014 г. в Бусан, Република Корея, предадоха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

 

 

Церемонията се състоя в рамките на Общата конфененция на Международния съюз по далекосъобщения (МСД) в присъствието на посланика на България в Сеул.

За първи път МСД в сътрудничесво с агенцията на ООН за равенство между половете и овластяване на жените – UN Women, организират тържествено връчване  на наградите за „Равенство между половете в технологиите” /„GEM-TECH Awards“/, които се присъждат в седем категории на личности и организации с особен принос в използването на информационните технологии за овластяване на жените по света.

Финансираният от България проект бе класиран на първо място в  Категория 1 (за електронни апликации и продукти за социално и политическо овластяване на жените и връзката му с  устойчивото развитие) сред  номинираните общо 360 иновативни проекта от 70 държави от цял свят. Този проект е особено важен за ЮНЕСКО, тъй като едновременно се фокусира върху  два от глобалните приоритети на Организацията – Африка и равенството между половете.

Онлайн инструментът  „Жените в историята на Африка“  използва информационните технологии за създаването на образователен ресурс с отворен достъп, който разказва историите на девет жени от различни части на Африка, борещи се за правата на човека и вдъхновяващи множество други момичета и жени да отстояват свободата и достойнството си.

В речта си по време на  церемонията заместник-генералният директор на ЮНЕСКО Гетачеу Енгида отправи специални благодарности към България, съфинансирала отличения проект.  „Тази награда е показателна за лидерството на България за реализирането на приоритетите на ЮНЕСКО”, заяви ЗГД Енгида в речта си.

Повече информация за електронния образователен инструмент „Жените в историята на Африка“ можете да намерите на:  http://en.unesco.org/womeninafrica/

 

Вашият коментар