Очаква се глобалното търсене на хранителни продукти да нарасне със 70% до 2050 г., а рязкото увеличение на използването на биомаса ще окаже допълнителен натиск върху земеделието. Изхранването на световното население, без да се уврежда околната среда, е в центъра на Световния ден на прехраната 2014, както и цел на няколко научноизследователски проекта, финансирани от ЕС.
ЕС инвестира над 4 млрд. евро в научни изследвания и иновации с цел развитие на европейска биоикономика, която да оползотворява в максимална степен възобновяемите биологични ресурси. Земеделието е от ключово значение за производството на храни и устойчивото управление на природните ресурси, както и за развитието на селските райони.
ЕС изнася хранителни продукти на стойност 76 млрд. евро, или 18% от световния износ на храни. В Съюза, както и в другите региони по света, селскостопанските отпадъци са проблем за земеделските стопани и са свързани с разходи за данъкоплатците — между 55 и 99 евро на тон.
Превръщането на селскостопанските отпадъци във фураж — предпочитаното решение в рамките на научноизследователския проект NOSHAN, финансиран от ЕС — ще открие нови възможности пред фермерите и ще допринесе за намаляване на зависимостта на Европа от вноса на фураж. Това, от своя страна, ще доведе до създаването на нови екологични работни места в областите на събирането и преработването на отпадъците и на производството на фуражи. Реализирането на тази идея ще бъде от особена полза за селските райони, където растежът не е така интензивен като в градовете, а фуражната промишленост е мощна движеща сила на икономиката.
„Една трета от храната, произвеждана в света за консумация от човека, се губи или изхвърля — общо 1,3 млрд. тона на година, а голяма част от тези отпадъци се генерират при преработването на храни“, обяснява научният координатор на NOSHAN Монсе Хорба от технологичния център LEITAT в Испания. „Равнищата на изхвърляне на отпадъци са най-високи при плодовете и зеленчуците.Това представлява голямо разхищение на ресурси, включително вода, земя, енергия, труд и капитал.“
В рамките на проекта NOSHAN хранителни отпадъци — най-вече плодове, зеленчуци и млечни продукти — ще се превръщат във фураж при ниски разходи и ниска консумация на енергия.
Екипът — научноизследователски центрове, университет и предприятия от 6 страни от ЕС и Турция, започна работа по проекта през 2012 г. с извършването на оценка на различни видове отпадъци. Въз основа на това беше създадена база данни с потенциални съставки на фуражи. Когато проектът приключи през 2016 г., екипът вече ще е наясно и кои са най-добрите технологии за извличане и подобряване на всеки вид отпадъци.
NOSHAN също така предоставя възможност на европейския земеделски сектор да се развива по по-устойчив начин. Използването на биологични отпадъци като ресурс ще помогне на сектора да намали своето въздействие върху околната среда.
Благодарение на процесите, разработени по проекта, агропроизводителите ще могат да възстановяват калориите, съдържащи се в изхвърлените храни, и енергията, изразходена за производството на тези храни, както и да намалят значително потреблението си на вода (хранителните отпадъци са свързани с над една четвърт от потреблението на сладка вода в света). Като се намали необходимостта от отделно производство на фураж, чрез подхода на NOSHAN може да се намали и нарастващата конкуренция между производството на храни и на фуражи — и двете се нуждаят от земя и вода.
В рамките на NOSHAN се работи и по извличането от хранителни отпадъци на функционални фуражни съставки, които да се използват за конкретни цели по отношение на животните, като промоция на здравето или предотвратяване на болести. Например, в момента изследователите идентифицират функционални влакнини и пептиди (химични съединения) в отпадъците. Те ще бъдат използвани за разработване на фуражни продукти, предназначени за свине и домашни птици.
Безопасността се осигурява чрез интензивен процес на контрол, който обхваща всичко — от суровите отпадъци до крайния продукт. Въз основа на безопасността и техническата и икономическата осъществимост на всеки изследван процес екипът на NOSHAN ще реши кои стратегии и продукти да реализира на пазара.
„Биоикономиката в Европа е на стойност 2 трилиона евро и осигурява 22 милиона работни места, поради което е сред приоритетите на „Хоризонт 2020“, заяви европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин. „Проекти като NOSHAN обединяват изследователи и предприятия с цел стимулиране на нашата икономика и подобряване на качеството ни на живот по устойчив начин.“
Проектът NOSHAN получи финансиране в размер на малко под 3 млн. евро по Седмата рамкова програма на ЕС за научни изследвания и технологично развитие (2007 — 2013 г.).В него участват научноизследователски институти, университет, големи предприятия и МСП в хранителния сектор от Испания, Белгия, Италия, Германия, Франция, Нидерландия и Турция.
На 1 януари 2014 г. ЕС започна изпълнението на новата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. През следващите 7 години близо 80 млрд. евро ще бъдат инвестирани в проекти за научни изследвания и иновации с цел повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика и обогатяване на познанията в различни области. Средствата от бюджета на ЕС за научни изследвания са насочени главно към подобряване на живота на хората чрез действия в области като здравеопазване, околна среда, транспорт, храни и енергетика. Научноизследователските партньорства с предприятия от фармацевтичната, авиокосмическата и автомобилната промишленост и от сектора на електрониката също така са стимул за частния сектор да инвестира в дейности, които ще допринесат за икономическия растеж и за създаването на висококвалифицирани работни места. Програма „Хоризонт 2020“ в още по-голяма степен ще е насочена към превръщането на перспективни идеи в продукти, процеси и услуги с пазарна реализация.