Парламентът прие на първо четене промени в НК, свързани с разпространението на слухове срещу банките

comzmeinkodeks-164051-0-s-307x512На заседанието си на 16 юли 2014 г. Народното събрание прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с разпространението на слухове срещу банки. Депутатите обсъдиха два законопроекта за изменение на Наказателния кодекс, внесени от председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и от Цецка Цачева и група народни представители от ПГ на ПП ГЕРБ.

 

Предложението, внесено от Йордан Цонев, предвижда санкция за този, който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението. Предложеното наказание е лишаване от свобода от две до пет години. При причиняване на значителни вреди или получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева.

Законопроектът, предложен от народни представители от ГЕРБ, е свързан със завишаване на наказанията за шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества, както и за бягство от мястото на извършено пътно произшествие.

Вашият коментар