Трудов договор за стажуване ще предлагат работодатели на младежи без опит

imagesТрудов договор с условие за стажуване ще могат да предлагат работодателите на младежи до 29 години, завършили средно или висше образование, без трудов стаж или професионален опит по придобитата професия или специалност. Народните представители приеха на второ четене промени в Кодекса на труда. Договорът не може да бъде за по-малко от 6 и за повече от 12 месеца.

 

Заместник министърът на социалната политика Росица Янкова обясни, че договор за стажуване не може да бъде сключен с лице, което се обучава в момента, защото това са стажове, регулирани с други подзаконови актове. Студентите по макроикономика, например, посочи тя, стажуват съгласно одобрения план по тази специалност. Депутатите предвидиха прекратяването на договора от работника или от работодателя да може да бъде с предизвестие от 15 дни.

Приетите текстове дават и възможност за подписване на трудов договор с условие за обучение по време на работа. Той може да се сключва с едно и също лице само веднъж в едно и също предприятие за обучение по същата професия. Заявление за прекратяване на трудов договор без предизвестие ще може да се подава и по електронен път, ако работодателят не бъде открит, реши още парламентът.

Вашият коментар