Медицински център и детска ясла бяха открити в женския затвор в Сливен

photo_big_821146Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов и посланикът на Кралство Норвегия Н.Пр. Гюру Катарина Викьор откриха обновените здравен център и детска ясла в затвора в Сливен, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.
Обновяването на центъра в Сливенския затвор е в изпълнение на проект „Подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права”, финансиран от Норвежки финансов механизъм 2009-2014 г.

 

Проектът, насочен към подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, е на обща стойност 5 620 780 евро, като срокът за изпълнение на всички дейности по него е 28 месеца. Модернизираният комплекс в затвора в Сливен е първият приключен обект, финансиран по този проект, с обща стойност 190 257,86.

„Комплексът в Сливен е доказателство за намерението на Министерство на правосъдието да продължава да работи за подобряване на средата в местата за лишаване от свобода”, заяви при откриването заместник-министър Илия Ангелов.  „С финансовата и експертна помощ на нашите партньори от Норвегия днес създаваме условия, в които жените, лишени от свобода, ще имат възможност да родителстват и да се грижат за децата си при условия, които не се различават от условията за живот на свобода”, каза още заместник-министърът и допълни, че един от приоритетите в системата за изпълнение на наказанията ще продължи да бъде подобряване на здравното обслужване на лишените от свобода.
 
Лишените от свобода в единствения затвор за жени у нас вече имат достъп до качествено специализирано медицинско и стоматологично обслужване. В рамките на проекта е ремонтирано и преоборудвано помещението, което служи за детска ясла. Децата на лишените от свобода жени могат да останат при майките си в детската ясла към затвора до навършване на 1 годинка. Тази възможност е регламентирана както от правилата на Организацията на обединените нации относно минималните стандарти за третиране на лишените от свобода, така и от Европейските правила за затворите. За последните няколко години броят на новородените в единствения у нас затвор за жени варира от 3 до 15 на година. В Сливенския затвор към момента изтърпяват присъди 276 жени, съобщи директорът на затвора Йордан Данев.
 
Затворът разполага с две затворнически общежития от открит тип, културно-информационен център, библиотека, компютърна зала и средно общо-образователно училище, където в момента се обучават 94 души. В затвора е изграден и православен параклис. За затворническата библиотека, посланикът на Норвегия г-жа Гюру Катарина Викьор дари книги от норвежки автори, преведени на български език.

 

Вашият коментар