Прокуратурата предаде на съд Цветан Цветанов

20080228_0087На 3 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе в Софийскиградски съд обвинителен акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанови срещу бившите директори на Специализирана дирекция „Оперативно-технически операции” в МВР – Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.

 

 

Кацаров, Костов и Иванов са обвинени в това, че в периода от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомернотоприлагане на специални разузнавателни средства. Деянията им са съставомерни по чл. 387, ал.2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Цветан Цветанов е обвинен в това, че като министър на вътрешните работисъзнателно е допуснал подчинените му директори на СД „ОТО”-МВР да извършатпрестъпление – да не изпълнят задълженията си по защита на класифициранатаинформация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателнисредства. От действията му са настъпили тежки последици като създаване наусловия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежкоуронване на престижа на МВР. Деянията на Цветанов са съставомерни по чл. 285, във връзка с чл. 387, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Това е вторият обвинителен акт, внесен срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Вашият коментар