Одобриха с огромно мнозинство новата конституция в Египет

boykot-na-novata-konstitutsiya-v-egipetЕгиптяните одобриха с около 90-процентно мнозинство новата конституция на страната, сочат първите резултати от двудневния референдум, който приключи вчера, пише агенция „Ройтерс“. Това вероятно ще отвори пътя на генерал Абдел Фатах ас Сиси, който де факто в момента ръководи държавата, да обяви официално кандидатурата си за президент.

 

 

Според вътрешното министерство избирателната активност е надвишила 55%, но държавната информационна агенция MENA още не е публикувала такива данни.

Резултатите не са изненадващи, тъй като новият основен закон си спечели широкото одобрение на гражданите, подкрепили свалянето от власт на президента ислямист Мохамед Морси от армията миналото лято. А тъй като военните оказват натиск върху несъгласните с тях, кампания „против“ конституцията почти нямаше.

Движението на бившия държавен глава „Мюсюлмански братя“, което беше обявено извън закона, призова за бойкот на референдума, който определя като част от преврата срещу Морси. Неговите привърженици свикаха протести през двата дни на гласуване, при които се стигна до сблъсъци с полицията и деветима загинали. По данни на вътрешното министерство са били арестувани 444 души.

Текстът на новия основен закон, разработен от предимно светска комисия, не съдържа препратки към исляма, каквито бяха характерни за предизвикалата противоречия конституция, приета през 2012 година по време на управлението на Морси и отменена след свалянето му през юли.

Референдумът беше ключова стъпка в плана за политически преход, изготвен от временното правителство на военните. Шест месеца след влизането в сила на новата конституция се очаква да се проведат президентски и парламентарни избори.

Резултатът от всенародното гласуване се тълкува от анализаторите като вот на доверие за 59-годишния Сиси, смятан за най-могъщия човек в Египет от свалянето на Морси през юли. Според привържениците му той е нужната силна фигура, която може да възстанови стабилността на страната след продължаващата вече три години политическа и икономическа криза. Фондовата борса реагира положително на референдума.

 

Източник: Дневник

Вашият коментар