Египет одобри проект за нова конституция

boykot-na-novata-konstitutsiya-v-egipetКонституционното събрание в Египет одобри проекта за нова конституция на страната, предадоха Ройтерс и АФП. В текста се предвижда изборите да се състоят не по-късно от шест месеца след нейното ратифициране и се създава възможност изборите за президент да бъдат преди парламентарните.

 

 

 

Това представлява значителна промяна в политическата пътна карта, очертана от армията, след като през юли тя свали от власт президента ислямист Мохамед Морси.

Измененията в проекта не разпореждат изрично кои избори да се произведат първи. Промените бяха огласени от бившия генерален секретар на Арабската лига Амр Муса, която оглавява 50-членното конституционно събрание.

Завършеният проект за нов основен закон на Египет ще бъда подложен на национален референдум.

В проекта се съдържа оспорван текст, допускащ възможността всемогъщата армия да може да изправя пред военен съд цивилни, извършили престъпления срещу военни, предаде АФП. Такава практика имаше в продължение на десетилетия при управлението на сваления президент Хосни Мубарак, но тя бе отменена след революцията през 2011 г., отбелязва ИТАР-ТАСС.

Освен това проектът за нова конституция предвижда да се премахне горната камара на парламента, съобщи Амр Муса. Досега парламентът на Египет се състоеше от две камари – Народно събрание и Шура (Консултативен съвет), чиито решения имаха само препоръчителен характер. Съставът на долната камара вероятно ще се увеличи.

По думите на Муса новата конституция забранява да се създават партии на религиозен принцип.

Той заяви също, че 45 текста на новата конституция са посветени на работниците и селяните.

Синай и Горен Египет се обособяват в зони с особен статут.

Тази седмица проектът на новата конституция трябва да се предаде за подпис на временния президент Адли Мансур, след което ще стане известна точната дата на референдума за приемането ѝ.

 

Източник БТА и vesti.bg

 

 

 

Вашият коментар