Главният прокурор внесе искане във ВСС за отстраняване от длъжност на съдия от РС – Видин

Prosecutor-logo (1)Главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на Анелия Рашева, съдия в Районния съд – Видин. Искането е направено, тъй като е налице несъвместимост между определените от закона функции на съдия, които упражнява Рашева, и воденото срещу нея наказателно производство от общ характер, предадоха от пресцентъра на Прокуратурата.

Досъдебното производство срещу Анелия Рашева е образувано на 17 октомври 2011 г. за извършено документно престъпление по чл.316, вр. чл.308, ал.1 НК.

 

 

На 13 декември 2012 г. съдия Рашева е привлечена в качеството на обвиняем за престъпление по служба, както и за продължавано документно престъпление.

Нейната наказателната отговорност, относно престъплението по служба (по чл.282, ал.2, предл.2, вр. ал.1 НК), е ангажирана за това, че в гр. Видин, в периода от м. януари до м. ноември 2009 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – съдия в Районния съд – Видин, с цел да набави за себе и другиго  облага – и за двамата в размер на по 1000 лв., е нарушила служебните си задължения и е превишила правата си. Чрез използван неистински протокол за случаен избор на съдия-докладчик е разгледала гражданско дело по описа на Районния съд – Видин и от това са настъпили значителни вредни последици.

Повдигнатото обвинение за продължавано документно престъпление (по чл.316, предл.1, вр. чл.308, ал.1, предл.1, вр. чл.26, ал.1 НК) включва в обема си 5 деяния, извършени в периода от м. януари до м. юли 2009 г. в гр. Видин. А именно – по 5 граждански дела на Районния съд – Видин съзнателно се е ползвала от неистински официални документи – протоколи за избор на съдия-докладчик, като за самото им съставяне от нея не може да се търси наказателна отговорност.

Въз основа на неистинските протоколи, Анелия Рашева, в качеството си на съдия-докладчик, е решавала гражданските дела.

По отношение на обвиняемата Рашева е взета мярка за неотклонение „подписка“.

При извършени претърсвания и изземвания от кабинета и жилището на Рашева, през м. декември 2012 г., са иззети над 10 различни от инкриминираните в обвинението протоколи за избор на съдия-докладчик, част от които са с дата от края на 2011 г.

Назначена е комплексна експертиза на иззетите документи, която да установи тяхната истинност.

Разследването по делото продължава.

Вашият коментар