Съветът на ООН прие резолюция за свободата на словото в интернет

Съветът на ООН за човешките права прие първата си резолюция за правото на свобода на словото в интернет, предаде АФП. Текстът беше приет въпреки противопоставянето на страни като Индия и Русия. Той беше внесен от Бразилия, САЩ, Нигерия, Швеция, Тунис и Турция.

 

 

 

Осемдесет и три страни подкрепиха резолюцията. Тя призовава всички страни да насърчават достъпа до интернет и препоръчва международното сътрудничество, целящо да улесни развитието на медиите и комуникациите.

„Това е важен момент за Съвета по човешките права. Това е първата резолюция на ООН, която потвърждава, че човешките права в Интернет-пространството трябва да бъдат защитавани със същата ангажираност, както и в реалния живот“, коментира американският представител Айлин Чембърлейн Донахю пред журналисти.

Държавите  потвърждават, че правата, които се прилагат офлайн, такива като свободата на изразяване, трябва да се прилагат и когато потребителят има пряка връзка с другите хора и света, независимо от информационния канал или медията, както и без значение от границите. Резолюцията призовава всички държави да популяризират и улесняват достъпа до Интернет и международното сътрудничество, насочено към развитие на медиите и комуникациите във всички страни.

Подкрепата на Турция пък е показателна, след като миналата година южната ни съседка въведе много интернет забрани. Дирекцията по телекомуникациите в Турция забрани миналата пролет употребата на 138 думи в наименованията на интернет страници, защото ги определи като „неприлични“ и „провокативни“. Списъкът включваше думи като „ескорт“, „гол“, „женене“, „домашен“, „удар“, „огън“, „гей“ и „забранен“. По-рано със съдебно решение бе блокиран и достъпът до „You Tube“ заради видео, което обругавало паметта на Кемал Ататюрк.

 

 

 

Вашият коментар