Парламентът прие на първо четене четири проекта за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие на първо четене четири законопроекта за промени в Изборния кодекс и отхвърли други два, съобщават от пресцентъра на Народното събрание. Депутатите подкрепиха измененията, внесени от ПГ на ПП ГЕРБ, ПГ на Коалиция за България, ПГ на Синята коалиция и Яне Янев и група народни представители. Отхвърлени бяха законопроектите за промени в изборното законодателство, предложени от ПГ на ДПС и от ПГ на Партия Атака.

 

Управляващото мнозинство обмисля да се тестват двата вида електронно гласуване – чрез машини в част от секциите и чрез Интернет. Предложение за електронното гласуване направи в пленарната зала при дискусиите по промените в Изборния кодекс заместник-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Искра Фидосова. Тя посочи, че подкрепят законопроектите на Синята коалиция, Коалиция за България и Яне Янев и група народни представители и че на второ четене няма да излизат от обхвата на това, което са предложили до този момент. Искра Фидосова каза, че няма как да подкрепят предложенията на ПГ на ДПС заради опита да се ограничи действието на принципа за уседналост и агитацията на чужд език. ПГ на ПП ГЕРБ няма да подкрепят и идеите за промени на ПГ на Партия Атака.

Има много резон в част от предложенията на ПГ на Партия Атака и Яне Янев, коментира Мая Манолова от ПГ на Коалиция за България. Тя посочи, че ще подкрепят всички добри идеи, независимо от кого са предложени. Манолова каза, че Изборният кодекс е за гражданите, той не е патерицата, която може да доведе един или друг политически субект до следващия парламент. Според социалистите най-опасните предложения се съдържат в законопроекта на ПГ на ПП ГЕРБ. Мая Манолова отбеляза като проблемен текст ползването на специални разузнавателни средства по време на изборите. Лютви Местан защити предложението на ПГ на ДПС за агитация и на чужд език, при условие че има превод. Първопричината за истеричните реакции срещу предложението ни е, че се възприемат като, едва ли не, заплаха за национална сигурност етническите, религиозните и културните различия, които са естествени по тези ширини, обясни той.

Иван Костов от ПГ на Синята коалиция посочи, че има рационални моменти в много от предложенията на различни парламентарни групи, но те ще запазят своето недоверие към вносителите и ще гласуват въздържал се при първото четене с изключение на своя законопроект. На второ четене ще подкрепим всяко добро и смислено предложение, което води до решаване на проблемите на изборния процес в услуга на гражданите, каза Костов. Според Михаил Михайлов от ПГ на Синята коалиция е хубаво да има забрана за излъчване на социологически проучвания в някакъв период от изборната кампания. Той даде пример с други европейски държави като Гърция, където тази забрана е за последните 14 дни преди изборите.

Вашият коментар