Съдът в Страсбург осъди България за нечовешко забавяне на заплати

Деветима работници от фалиралата рафинерия „Плама“ в Плевен осъдиха в Страсбург правителството за неизплатени с години заплати, съобщава вестник „Сега“.  Бавенето на възнаграждения е нарушение на основни човешки права, постанови Европейският съд за правата на човека по делото „Христова и други срещу България“.

 

Вината е изцяло на изпълнителната власт, която въпреки че е имало съдебно решение, дълго време е отказвала да изплати парите. Затова сега държавният бюджет ще олекне с 51 361 евро за материални и морални щети плюс съдебни разноски.

Казусът е същият като по делото „Белев и други срещу България“ от 2 юли 2009 г., по което 42-ма работници от „Плама“ осъдиха държавата да им плати 393 500 евро. Повторението е показател, че властите не са склонни да поправят несправедливостите от своите решения, докато не бъдат принудени от европейския съд.

Деветимата, чиито жалби отлежаваха в Страсбург от 2004 и 2008 г., можеха да бъдат обезщетени доброволно от държавата след създадения съдебен прецедент през 2009 г.

Според съда, България е пренебрегвала цяло десетилетие решенията на собствените си съдилища в полза на ощетените работници, с което е нарушила правото им на справедлив съд в разумно време. Така е причинила морална щета на всеки от тях, която бе оценена от Страсбург на 2300 евро на тъжител, или общо на 20 700 евро за всички.

Изплащането дори на цялата сума от заплатите не е било достатъчно, защото забавянето (през 2008 г. са били изплатени заплатите с 10-годишно закъснение) е причинило допълнителни материални щети, оценени общо за деветимата на 27 300 евро. Отделно съдът постанови България да плати и 3361 евро за съдебни разноски.

Страсбург постанови, че за съдебна справедливост не е достатъчно произнасянето на съд, а трябва да има и изпълнение на неговата присъда. Така държавата бе осъдена заради произвол на изпълнителната власт, а не заради лошо работеща съдебна система, както се е случвало при други дела. Отговорността се носи от сегашното правителство, което ще трябва да изплати обезщетенията.

Вижте решението на съда на френски език Тук

Вашият коментар