Прокуратурата образува дело във връзка с взривовете край Петолъчката

Окръжна прокуратура – Ямбол е образувала досъдебно производство за палеж срещу неизвестен извършител във връзка с взривовете и последствията от тях,в складовете за боеприпаси край „Петолъчката“.

 

 

Досъдебното производство е образувано около 21 часа във вторник (5.06.2012 г.)  по нареждане на окръжния прокурор Георги Ханджиев. Проведен е разпит на свидетели и пострадали при взривовете.

Все още не е извършен оглед от разследващите органи, тъй като районът не е обезопасен. След огледа ще могат да бъдат назначени технически експертизи. В зависимост от резултатите ще може да се установи причината за взривовете, налице ли е човешка намеса или са резултат на случайно деяние .

Фирмата „Берета Трейдинг”, чийто склад избухна вчера е сключила договор с Министерство на отбраната за утилизация на излишните за армията боеприпаси  е била проверявана пет пъти от Сектор „Контрол на общоопасните средства” (КОС). От началото на годината досега не са констатирани нарушения при охраната, съхранението, транспорта и работата с боеприпаси.

КОС ще съдейства на разследващите органи да си изяснят причините за възникване на експлозиите. Само Министерство на отбраната обаче трябва да има ясна представа какви количества са се съхранявали в складовете край Петолъчката, тъй като старите боеприпаси са подавани от ведомството по график за унищожаване, в които трябва да са отбелязани конкретните количества.

Към момента полицията не е наясно колко боеприпаси са се взривили в цеха. Отговорността за спазване на технологичната дисциплина, обучението на персонала и инструктажа носи пряко управителят на фирмата, който подлежи на административна и наказателна отговорност.

 

Вашият коментар